Η κλασική εκδοχή της γνωστής σαλάτας, που λέγεται ότι δημιουργήθηκε από τον Σεφ Caesar Cardini στην Tijuana του Μεξικού μέσα στη δεκαετία του 1920.
Υλικά (6-8 μερίδες) :
1 μαρούλι περίπου του 1 κιλού
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
6 φιλέτα αντσούγας
3 κουταλιές μουστάρδα Ντιζόν
πιπέρι κατά τη γεύση
χυμός 1 λεμονιού
175 ml ελαιόλαδο
1 αβγό
125 γρ τυρί παρμεζάνα φρεσκοαλεσμένο
Για τα κρουτόν σκόρδου
1/2 μπαγκέτα γαλλικό ψωμί χτεσινό (ή 4-5 φέτες λευκό ψωμί)
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
60 ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές παχιά κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για τα κρουτόν:
1. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους 1,5 χιλ. και μετά δε κύβους (μαζί με την κόρα).
2. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο και το ψωμί και τηγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι τα κρουτόν να χρυσίσουν, για 3-2 λεπτά περίπου.
3. Αδειάζουμε τα κρουτόν πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν και να στεγνώσουν καλά. Πετάμε το σκόρδο. Τα κρουτόν μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη και να διατηρηθούν μέσα σε αεροστεγές βάζο.
Για τη σαλάτα:
1. Κόβουμε από το μαρούλι τη ρίζα και ξεπλένουμε καλά τα φύλλα σε τρεχούμενο νερό. Πετάμε τους σκληρούς μίσχους και κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια κατά προτίμηση με τα χέρια μας. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν καλά.
2. Στραγγίζουμε τα φιλέτα αντσούγας, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας και τα λιώνουμε με το πιρούνι.
3. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μουστάρδα, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Τα αναμιγνύουμε καλά όλα μαζί με το σύρμα. Ρίχνουμε ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μίγμα να γίνει λίγο παχύρρευστο. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
4. Προσθέτουμε το μαρούλι και ανακατεύουμε, μέχρι τα κομμάτια να καλυφθούν καλά από το μίγμα.
5. Σπάζουμε το αβγό και το βάζουμε στη σαλάτα, ανακατεύοντας ώσπου να αναμιχθεί καλά.
6. Προσθέτουμε τα μισά κρουτόν και τα 2/3 από την παρμεζάνα και ανακατεύουμε και πάλι. Ξαναδοκιμάζουμε το αλάτι.
Απολαύστε την,από το "ΜΕΛΤΈΜΙ"...Καλή σας όρεξη!.
πατήστε εδώ...
Υλικά (6-8 μερίδες) :
1 μαρούλι περίπου του 1 κιλού
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
6 φιλέτα αντσούγας
3 κουταλιές μουστάρδα Ντιζόν
πιπέρι κατά τη γεύση
χυμός 1 λεμονιού
175 ml ελαιόλαδο
1 αβγό
125 γρ τυρί παρμεζάνα φρεσκοαλεσμένο
Για τα κρουτόν σκόρδου
1/2 μπαγκέτα γαλλικό ψωμί χτεσινό (ή 4-5 φέτες λευκό ψωμί)
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
60 ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές παχιά κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για τα κρουτόν:
1. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους 1,5 χιλ. και μετά δε κύβους (μαζί με την κόρα).
2. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο και το ψωμί και τηγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι τα κρουτόν να χρυσίσουν, για 3-2 λεπτά περίπου.
3. Αδειάζουμε τα κρουτόν πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν και να στεγνώσουν καλά. Πετάμε το σκόρδο. Τα κρουτόν μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη και να διατηρηθούν μέσα σε αεροστεγές βάζο.
Για τη σαλάτα:
1. Κόβουμε από το μαρούλι τη ρίζα και ξεπλένουμε καλά τα φύλλα σε τρεχούμενο νερό. Πετάμε τους σκληρούς μίσχους και κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια κατά προτίμηση με τα χέρια μας. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν καλά.
2. Στραγγίζουμε τα φιλέτα αντσούγας, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας και τα λιώνουμε με το πιρούνι.
3. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μουστάρδα, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Τα αναμιγνύουμε καλά όλα μαζί με το σύρμα. Ρίχνουμε ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μίγμα να γίνει λίγο παχύρρευστο. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
4. Προσθέτουμε το μαρούλι και ανακατεύουμε, μέχρι τα κομμάτια να καλυφθούν καλά από το μίγμα.
5. Σπάζουμε το αβγό και το βάζουμε στη σαλάτα, ανακατεύοντας ώσπου να αναμιχθεί καλά.
6. Προσθέτουμε τα μισά κρουτόν και τα 2/3 από την παρμεζάνα και ανακατεύουμε και πάλι. Ξαναδοκιμάζουμε το αλάτι.
Απολαύστε την,από το "ΜΕΛΤΈΜΙ"...Καλή σας όρεξη!.
πατήστε εδώ...